Zakaj se odločiti za toplotno črpalko?

toplotna-crpalkaMorda samo zato ker Eko sklad toplotne črpalke omogoča subvencije zaenkrat do konca leta 2015. Toplotne črpalke so primerne tako za ogrevanje stanovanja kot za samo ogrevanje sanitarne vode. Glavno pri toplotni črpalki je to, da večino toplote črpa iz zunanjega okolja kot so zrak, podtalnica ali zemlja. Sistemi toplotnih črpalk se delijo na voda-voda, zemlja-voda, zrak-voda. Pri teh označbah je značilno to da prvi element predstavlja okolje iz katerega črpalka črpa toploto, drugi element pa predstavlja ogrevalni vir kar je v vseh primerih voda. Če na hitro to opišemo pomeni oznaka zemlja-voda to, da črpalka črpa toploto iz zemlje in jo prenaša na vodo, ki jo nato uporabimo za ogrevanje.

Investicija v ogrevanje s toplotno črpalko je sicer najvišja od vsen vrst ogrevanja a se zaradi kasneje nizkih obratovalnih stroškov povrne v cca. 6. letih. Do konca leta eko sklad sicer ponuja tudi subvencije za nakup, zato se v tem trenutku izbira toplotne črpalke še bolj izplača. Vedno bolj so popularne tudi toplotne črpalke z invertersko tehnologijo, s katero proizvajalci obljubljajo dodatne prihranke.

Toplotna črpalka inverter ponuja nižje ceneje, manjše dimenzije ter omogoča reguliranje področja delovanja na manjših nazivnih močeh. Pri inverterskih toplotnih črpalkah tudi ni potreben hranilnik toplote, število vklopov črpalke je manjše čeprav se poveča število ur delovanja kompresorja. Inverterska tehnologija s seboj prinaša tudi določene slabosti kot naprimer zahtevna regulacija in to, da inverterski pretvornik tudi v času mirovanja porablja kar nekaj W električne energije. Precej omejeno je tudi delovanje inverterskih toplotnih črpalk pri zunanjih temperaturah nižjih od -15 °C a se tehnologija stalno izboljšuje, poleg tega pa v Sloveniji zelo redko dosežemo tako nizke temperature.