Učenje angleščine od zibeli dalje

Pedagogi so si že dolgo enotni, da je z učenjem tujih jezikov primerno začeti že v zgodnjem otroštvu. Še več – najlaže se je tujega jezika učiti že od zibeli dalje, kar dokazujejo številne dvojezične družine. Morda vaša družina res ni dvojezična, a nič ne de – če imate sami dovolj znanja, lahko učenje angleščine svojim otrokom precej olajšate.

Uspešnost učenja tujih jezikov v dvojezičnih družinah je izjemna predvsem zato, ker so otroci ves čas v okolju, kjer se tuj jezik uporablja. Torej začnite učenje angleščine na enak način. Z otrokom se že od rojstva dalje pogovarjajte Angleško ter od tega ne odstopajte. Prav tako poskrbite, da bo obkrožen z angleškim jezikom tudi na druge načine: prižgite televizijo na program, kjer govorijo angleško, ter otroku pustite ta zvok kot »zvočno kuliso«.

Do znanja angleščine s pesmicami in skozi igro

Da bo komunikacija z vašim otrokom v tujem jeziku čim bolj kakovostna, morate seveda pomisliti tudi na to, da se mora zdeti učenje angleščine naravno. To pomeni, da morate otroku v tujem jeziku nuditi vse tisto, kar bi mu sicer v maternem. Naučiti se boste morali otroških pesmic, izštevank, igric, si pripraviti slikanice in tako naprej. Pomislite na vse, kar otrok potrebuje, in se ne vdajte niti takrat, ko se zdite sami sebi nekoliko trapasti – nenazadnje se trudite v korist svojega otroka.

Če se boste odločili za takšno zgodnje učenje angleščine, seveda pričakujte, da boste naleteli na nasprotnike. Marsikdo bo namreč prepričan, da ste trčeni, oziroma, da ne cenite dovolj naše ljube slovenščine. A če bo otrok rasel v okolju, kjer boste vi skrbeli za učenje angleščine, v interakciji z ostalimi pa bo imela prednost slovenščina, ste seveda lahko brez skrbi – vaš otrok bo od prvih besed dalje uspešen poliglot. Več o tem preberite tudi v tem članku.