Računalnik

Osebni računalniki so tiste stvari, kjer hranimo večino podatkov, ki jih potrebujemo tako v zasebnem kot poslovnem življenju. Zdi se nam samoumevno, da nam računalnik deluje in zadnje kar pričakujemo je, da bi se pokvaril in ne bi mogli dostopati do naših podatkov. Izdelava varnostnih kopij je zato ključna, če ne želimo izgubiti dela, v katerega smo vložili veliko, včasih tudi več let truda, družinskih fotografij in vseh ostalih dokumentov.

Vsak računalnik se lahko pokvari in to se lahko zgodi zelo hitro, običajno pa ravno takrat, ko je to najmanj primerno. Vaše dokumente lahko zato shranite na drug računalnik, če imate to možnost. Če teh podatkov ni veliko, jih lahko shranite na CD-je, DVD-je, USB ključe in podobno. Namizni računalniki oz. osebni računalniki se lahko okužijo tudi z virusi, ki jih dobite po elektronski pošti, na spletu ali kje drugje. Tudi to je potencialna nevarnost, zaradi katere se namizni računalniki pokvarijo oz. vi izgubite svoje podatke.

Prav gotovo so tudi vaše življenje računalniki močno zaznamovali. Računalniki so pripomočki, brez katerih si danes le težko predstavljamo vsakdanjik, saj nas preko različnih družabnih omrežij, elektronskih sporočil in drugih oblik komunikacije še bolj povežejo s prijatelji in znanci ter so odličen pripomoček tudi za ohranjanje stikov s sorodniki, ki živijo v oddaljenem mestu ali celo neki drugi državi.

Za vse te stvari je potrebna obilica gesel, ki jih potrebujemo za dostop do vsakega programa, spletne strani … Ker je uporaba vedno enakega gesla nevarna, je potrebno tudi ta gesla shranjevati, da jih ne pozabimo. Shranite jih tudi na neki ločeni napravi in ne le na računalniku, da boste lahko nemoteno dostopali do vseh stvari tudi takrat, ko se bo računalnik pokvaril.

Lahko ste prepričani, da se bo prej ali slej to zgodilo. Tudi če pogosto menjate računalnik, se lahko zgodi kaj nepričakovanega in ob okvari trdega diska ostanete brez vsega, kar se je nahajalo na njemu.