Primerna športna obutev

Športna obutev je vsaka obutev, ki je namenjena športu. Tudi naši običajni čevlji lahko postanejo športna obutev, če se z njimi odpravite na pohod ali pa jih uporabljate pri neki drugi športni dejavnosti. Namen te obutve je lahko različen. Včasih olajša napore pri tekmovanju ali treningu nekega športa, včasih je športna obutev v prvi vrsti namenjena varnosti in preprečevanju poškodb, spet tretjič je lahko le prestižnega pomena in nima nobene druge funkcije.
Kolesarski čevlji so primer takšne obutve. Namenjeni so vsem profesionalnim in amaterskim kolesarjem, ki imajo primerno kolo oz. pedala. S temi čevlji je kolesarjenje lažje ker pedala ne le potiskamo ampak hkrati tudi dvigujemo. Tako se teža razporedi na dve nogi in na več mišic. Zlasti pri prvih poizkusih uporabe teh čevljev lahko pride do bolečin v mišicah, ker pri običajnih čevljih ne uporabljate teh mišic na tak način in se zaradi tega tudi ne razvijajo.
Pohodniški čevlji so namenjeni tako lažji hoji kot varnosti. Predvsem je pomembno, da so udobni in da nas ne tiščijo. Pri nakupu pohodniških čevljev moramo biti precej bolj pozorni na morebitno tiščanje ali kakšne druge neprijetnosti, ker se ob več urni hoji takšne težave le še potencirajo in lahko pride do izredno hudih žuljev in odrgnin.
Nogometni čevlji se razlikujejo glede na podlago, ki jo nogometaši uporabljajo. Najbolj popularni so nogometni čevlji za travo, ki jih pogovorno imenujemo tudi kopačke. Zaradi čepov na podplatih so izredno bolj stabilni in skoraj ni mogoče, da bi nogometašu na travi zdrsnilo. So pa zaradi tega tudi bistveno bolj nevarni, pravila pri igranju nogometa pa toliko bolj stroga in prepovedujejo nevarno igranje s takšnimi čevlji.