Na hitro o umivanju rok

tekoce-miloUmivanje rok nas spremlja na vsakodnevni ravni, oz. nas bi vsaj moralo, saj gre za enega izmed najbolj enostavnih a hkrati učinkovitih ukrepov pri preprečevanju bolezni. Driska, trebušne bolezni, gripe, prehladi in ostalo se prenaša prek stika rok. Roke so naše okno v svet, z njimi tipamo vsepovsod, prijemamo za kljuke, se rokujemo in tako naprej. Čeprav lahko sami skrbimo za lastno higieno zelo dobro, pa lahko bakterije dobimo od drugih oseb, zato je pomembno, da si roke umijemo čim večkrat.

Čeprav vsi ljudje poznajo ta ukrep, pa se ga na žalost tudi vsi ne poslužujejo, pa si oglejmo kako naj bi zgledalo učinkovito umivanje rok. Prvi korak bo ta, da si roke splaknete s toplo vodo, nato nanesite tekoče milo in roke dobro zdrgnite po vsej površini, med prsti, za nohti in drugje, roke nato splaknite z vročo vodo in po možnosti obrišite z brisačkami za enkratno uporabo. Roke lahko umivate tudi samo z vodo, vendar je uporaba mila veliko bolj učinkovita, pri umivanju pa uporabite čimbolj vročo vodo, saj ta raztaplja olja v katerih se zadržujejo mikrobi. Ne pozabite pa tudi na razkuževanje rok, še posebej če se zadržujete v bolnišnicah, ali pa kje, kjer umivanje rok ni mogoče. Za take namene so najbolj primerna žepna razkužila, gre za razkužila v majhnih pršilnikih, pospravite pa jih lahko v žep, torbico ali pa kam drugam.

Umivanja rok se poslužujete kar najbolj pogosto, kot se da, saj kot sem rekel, je eden izmed najbolj enostavnih ukrepov za zmanjšanje možnosti za to, da se nalezete katere izmed neprijetnih bolezni.