Foto oprema

Vrhunska foto oprema je kar velik strošek za vsakega fotografa, predvsem takrat, ko s fotografijo še nič ne zasluži. Zato je prav foto oprema žal tista stvar, ki predstavlja velik izziv in nemalokrat se morajo tudi vrhunski fotografi na začetku svoje poti truditi s precej manj kvalitetno foto opremo, s katero je tudi precej težje narediti vrhunsko fotografijo.

Ko kupujemo foto opremo, običajno govorimo o tistih stvareh, ki jih potrebujemo, ne omenjamo pa vseh drugih sestavnih delov, ki so na prvi pogled precej bolj skriti. Zaslonka, sprožilec, digitalni foto okvir so stvari, katerim ne posvečamo veliko pozornosti.

Zaslonka je tista foto oprema, ki se nahaja znotraj objektiva. Gre za tisti del v foto objektivu, skozi katerega fotograf zajame sliko in je običajno v obliki šestkotnika. Z objektivom in zaslonko lahko torej določamo širino polja skozi katerega bo pronicala svetloba.

Najsi gre za DSLR fotoaparat ali kompaktni fotoaparat bo prav gotovo cena prva stvar, pri kateri bo že vsak laik ugotovil, za kako kvalitetno napravo gre. Obstajajo različni načini ob katerih lahko spoznate fotografijo in se naučite izdelave kvalitetnih fotografij celo sami ali s pomočjo različnih tečajev in krožkov. Tako je včasih precej lažje izvedeti vse bistvene stvari o fotografiji kot o samem digitalnem fotoaparatu in o tehničnih podatkih, na katere mora biti vsak profesionalni fotograf pozoren in se zavedati, kaj bo kasneje potreboval in česa ne.

Prav gotovo se boste največ naučili iz lastnih izkušenj in ker vsaka šola pač nekaj stane, se boste tudi vi verjetno vašega prvega fotoaparata hitro naveličali in želeli preklopiti na novega, boljšega in posledično tudi dražjega.